Ridning och roadtrip?!

Igår så vart det en spännande kväll trots allt, Karin och jag red hästarna, först ut i ca 30min i skritt och trav och sedan red vi i paddocken men vi struntade i galoppen eftersom de skulle ta det lugnt och mest lösgöras. Stacatto blev rätt fin men hade ingen direkt arbetsmoral så det krävdes endel övertalning men hon kom till rätta. Caruso var dock inte så sugen på att lösgöras något och stod emot ganska mycket när Karin red, men hon kämpade på bra och fick honom att lyssna riktigt bra även om han inte gick någon direkt bärig form.
.
Idag ska vi iallafall damma av dressyrsadlarna och ikväll blir det dressyrpass, skänkelvikningar, halter och galoppfattningar. Varför? kanske ni undrar då, jo skänkelvikningarna ska vi öva på eftersom det är en lösgörande rörelse som också gör att ryttaren måste samverka mellan hjälperna. Halterna göra att hästen lyssnar på ryttaren och så småningom leder de till halvhalter. Galoppfattningarna gör vi både för lydnad men också för att bygga muskler, enligt min tränare så är många (ordentliga) galoppfattningar muskelbyggande och gör att hästen bär sig lättare sen i själva galoppen och som ryttare kan man också öva på att ge fina små hjälper.
Det är iallafall vad jag tänkt såhär långt så ikväll innan vi rider tänkte jag ställa ut lite koner i någon paddock.
.
Igår kväll/natt så åkte jag, mamma och pappa på en liten roadtrip till grythyttan för att hämta min syrra som ska plugga där. Jag älskar verkligen att åka bil när det är jättemörkt ute, så mysigt!

Gårdagen

Igår så blev det en hel del träning för mig kan man säga. På morgonen så cyklade jag till gymmet och körde lite där sen efter skolan cyklade jag till stallet för att rida på Stacatto och Caruso. Stacatto som jag inte ridit förut gick ganska bra med tanke på att hon är under igångsättning och dessutom väldigt stoig av sig. Efter ett tag kom det dock några galningar och började galoppera runt i paddocken så då gick jag hemåt, vill ju inte dö liksom eftersom Stacatto började studsa upp och ner av ilska i stort sett. Lite senare på kvällen red jag Caruso i ridhuset och red lite markarbete tillsammans med några andra i stallet. Caruso var lite på taggen och ett tag så gick det lite fort. Vi skuttade också över ett hinder (uppställda sockerbitar) med en bom framför och bakom, det gjorde att Caruso var tvungen att hålla ihop sig lite mer och inte bara buufla på som han kan göra ibland. I slutet så tog jag ner han i traven och red även igenom skritten tills han vart eftergiven, jag tycker inte man ska avsluta ett pass med att hästen har huvudet i vädret och taktar, så då blev han riktigt fin och lyssnade bra.
.
Idag kan man dock säga att jag har träningsvärk men det var det värt, har själv inte hoppat sen innan sommaren och då var det lite grann på ridskolan, trots att jag bara skuttade över 60cm med Caruso så är det en helt annan känsla än på ridskolehästarna.
.
Idag ska Karin följa med mig och rida på Caruso, vi ska nog skritta ut en bit och sen trava lilte i någon paddock i låg rund form, Här ska ryggen arbetas!

Men vad är fel?!

Jag glömde mina springskor idag så gymma gjorde jag ju inte men jag känner mig helt slut ändå, och vad har jag gjort liksom, varit i skolan och sen handlat med mamma. Känner mig som en gammal tant! Orkar inte med någonting, nu får jag skärpa mig och börja ta mig samman!

Tjoho!

Igår så red jag ju som sagt lekltion på ridskolan. Jag har fått en underbar liten häst som heter Bianca, man kan beskriva henne med tre ord; Vit, fluffig och vimsig. Hur som helst så har jag ridit henne två gånger nu och båda gångerna har det verkligen gått bra! Hon är lite ostadig i vanliga fall och tar gärna bettet på ena sidan och "drar", men jag har lyckats att inte fastna i henne och det är ganska stort för mig eftersom det har varit en av mina svagheter! Vi gjorde iallafall en massa skänkelvikningar igår och en del galoppfattningar. Allt gick super fast hon tyckte att skänkelvikningarna till höger var jättejobbiga eftersom hon är ganska stel, men tillslut så fick jag igenom det.
.
Petra sa också att vi passade bra ihop, inte ofta man hör det liksom, men att jag skulle tänka mer på takten och att hon skulle vila mer på steget. Jag skulle också tänka lite mer på min sits och sänka mina knän eftersom de lätt åker upp på henne när jag driver, hon äör ju ganska liten som sagt, men att det annars såg bra ut! Så nästa gång ska jag ta en dressyrsadel istället för hennes hoppsadel för den är ganska framskuren och jag tror att min sits blir lite bättre i en dressyrsadel.
.
.
Idag går jag i skolan ganska länge, börjar 8.30 slutar vid 16 typ, men jag ska gå till gymmet direkt efter och köra mitt program och sen 30min på crosstrainern. Det var samma som jag körde sist och det kändes bra, lite jobbigt men inte sådär så man inte kan gå upp ur sängen nästa dag liksom.
.
Sen kanske jag åker till stallet om jag inte har något att göra, har inte bestämt mig än men jag funderar på det, tänkte att jag kunde borsta lite på Stacatto o Caruso om inte annat. Det är ju alltis kul att bara mysa lite i stallet eller vad säger ni?
.
.
Bilden är tagen av en kompis till mig Kajsa Palmér som tar jättefina bilder, kolla in hennes hemsida HÄR!
Jag och Bianca på förra veckans lektion!


Onödig dag?

Idag känns som världens mest ovärda dag. I fredags så gjorde vi massa "komma-tillbaka-till-skolan-grejer" och igår hade vi "fadderhäng" med de nya ettorna. Grejen är att schemat inte börjar förens imorrn så vad ska vi göra idag liksom?
Jag har massa saker som jag behöver göra, gå till banken, ringa ett ställe och planera massa skit men jaja. Lärare är komiskt nog de som är sämst på att planera m.m. känns alltid som att allt de gör går snett på ett eller annat vis.
Nu ska jag snart gå till bussen, eller om jag cyklar...?

Andra "skoldagen"

Idag började jag skolan vid 9, skönt, och vi hade en föreläsning med en handikappad man som hette Simon Itkonen. Han hade ett handikapp som gjorde att han inte kunde röra armar och ben ordentligt men han har trots det gjort karriär inom pingis! Ganska sjukt att man kan lyckas med så mycket bara man verkligen vill, och bestämmer sig för att göra det!
.
Så nu har jag blivit lite sporrad till att kämpa lite mer i både ridningen och i skolan och verkligen försöka nå dit jag vill. I och med att jag kommer få chansen att rida lite mer i höst också så tror jag verkligen att det kan gå!
.
Mitt nuvarande mål är att vinna KM i dressyr (juniorer) eftersom det är mitt sista år som junior. Förra året så kom jag precis utanför placering, tredje plats eftersom det inte var så många som tävlade, och då var verkligen alla missar mitt fel. Det var också sista tävlingen på Uffe (snyft) och känslan jag hade på framridningen var otrolig! Vet inte om jag har skrivit det förut, men vi var så synkade! Sen inne på banan så gjorde jag några tabbar, en ridväg som jag nästan glömde bort men räddade i sista sekund men som då blev en 5:a och en slarvig början på galoppvolten som ledde till ett byte. Jag vet att jag vill satsa men jag vet inte vilken häst jag ska lägga krut på, på ridskolan blir det ju så svårt eftersom man aldrig får rida samma häst speciellt länge och eftersom min älskade Uffe inte längre finns så vet jag inte riktigt vilken häst jag ska välja. Jag har provat alla möjliga faktiskt, Lorentino, Jim, Copico och Costa. Som det ser ut nu så ska jag rida en extra lektion någon gång i September på Costa eller Copico eftersom Lorentino är halt.
.
Costa har jag haft på Lingondressyr en gång och det gick jättebra på framridningen men inne på banan så blev hon helt ofokuserad, drog iväg i galoppen och lyssnade inte alls på mig, kunde knappt göra halt liksom. Men det går säkert att öva upp så vi får se helt enkelt!
.
.
Kanske inte världens roligaste inlägg men det var det jag hade på hjärtat så att säga.

Jag hjälper Karin

Det här ridpasset fick Karin rida lite på Caruso. Detta var en av de första gångerna som hon red en storhäst privat därför så stod jag och sa vad hon skulle göra för att han skulle slappna av och bli mer lösgjord och ja ni ser ju resultatet själva! :)
Det här ridpasset så gick det bättre för Karin än vad det gick för mig efterom jag såg allt från backen som jag kännt på hästen så kunde jag förklara hur hon skulle göra för att det skulle lossna. Det var mycket lättare än att sitta på hästen och försöka känna vad jag skulle göra.

att hjälpa folk när de rider

Jag har alltid tyckt att det har varit bra om någon annan varit med när jag rider på privathästar och hjälpt mig lite tex. kunnat säga till mig om jag gör något konstigt med sitsen, har lite lång tygel eller om jag inte riktigt får igenom halvhalter och hästen släpar bakbenen efter sig. Sånna saker kan jag tycka är svårt att märka när man rider en ny häst som man inte riktigt känner.
.
Jag brukar också själv "hjälpa" folk när de rider. Ibland kanske man bara inte kommer på vad man ska göra för att få hästen att lyssna och då är det oftast lättare för den som står på marken att se vad som behöver göras, eller bara komma på en övning. Den som hjälper en kan ju också flytta koner, lägga upp hinder m.m. till den som rider.
.
Det man ska tänka på är att vara otroligt ödmjuk när man "hjälper" någon. Du är trots allt INTE en tränare och får därför inte verka för sträng eller köra med den som rider.
.
För att kunna köra med nån som rider så måste båda vara med på noterna. Ett bra tillfälle att köra med nån, när man inte är tränare, är om personen ska rida program. Du som står på marken kan då vara extremt petig och ska inte nöja dig med slarviga vägar, dåliga hjälper eller ex. undertempo i mellan gångarter etc. Anlednigen till att du kan köra med någon då är att du har facit i handen, i programmet står ju allt som ryttaren ska göra och du som "hjälper" försöker ju då att få ryttaren att göra allt perfekt för att öka chanserna till placering på nästa tävling.
.
Använd dina tidigare kunskaper!
Du som hjälper kanske har varit i samma sittuation som ryttaren? Vad sa då din tränare?
Hitta aldrig på att du kan något utan försök använda de kunskaper du fått av din tränare och håll dig till din kunskapsnivå!
Ibland så kan det ju vara en så lätt sak som att ryttaren rider på fel sittben i traven, eller att den tar fram/bak skänkeln vid fel tillfälle.
.
.
.
Sammanfattningen blir alltså:
  1. Var Ödmjuk!
  2. Kom överens med ryttaren innan ridpasset vad som är okej.
  3. Använd tidigare erfarenheter!
  4. Du är INTE en Tränare, Du är en Kompis som ska ge tips och idéer!
.
.
Hoppas att ni tyckte om inlägget! Vill ni ha fler sånna här?

Hur mycket rider jag egentligen?

Den här frågan har jag fått några gånger och nu tänkte jag förklara!
.
Varje Tisdag så rider jag på ridskolan för min tränare Petra Wall som först och främst är dressyrtränare men som har hopplektïon i de vanliga grupperna på ridskolan. Våran grupp är en ungdomsgrupp och vi är mest inriktade på dressyr men hoppníngen har verkligen gått framåt på senaste tiden också, vilket jag tycker är superkul!
.
Förutom Tisdagslektionerna så rider jag lite i privatstallet som ligger på anläggningen, bredvid ridskolestallet. Där har jag ridit lite olika hästar, Tårtan red jag varje måndag i vintras men förutom det så har det varit när folk rest bort som jag ridit lite på deras hästar.
.
I höst så kommer jag ev. rida några onsdagar i hoppgruppen på ridskolan, dock är det inte helt säkert men det skulle vara kul att få hoppa lite mer eftersom jag tycker att det är skitkul! Jag kommer också att rida på Caruso lite då och då eftersom Albin flyttar och Elisabeth inte hinner rida båda hästarna själv. Kanske kan jag hoppa lite med Caruso... :)
Jag har också pratat med Elin som äger en liten häst som heter Balucca, så jag ska ev. rida honom lite när hon har mycket i skolan och så.
.
.
Så jag är supertaggad inför hösten med massor av ridning på massor av roliga hästar! Jag ska även försöka få Karin att ta kort på mig lite oftare och jag på henne så att vi båda får lite nya bilder till bloggarna och så att ni kan få lite bättre koll på alla hästar!
.
.
.
Hoppas att allt klarnade lite för er iallafall!

Så dålig på uppdatering....

Jag suger verkligen på det här för tillfället men det är för att ingenting går som jag vill!
Min dator har gått sönder men mamma och jag ska dela på en av de stationära och jag ska köpa en ny liten istället. Känner inte att jag behöver en stor eftersom vi har två stationära som jag kan använda och titta på film m.m.
Det andra problemet är kamera, jag har för tillfället ingen vettig kamera eftersom sladden till den gamla är spårlöst försvunnen = inga bra bilder. Mobilbilder funkar väl men det blev krångel med itunes osv. så då blir det inga sånna heller.
Efter september kommer det börja komma vettig uppdatering och roliga inlägg för då får jag lön och kan köpa ny kamera och förhoppningsvis en ny dator också så småning om.
Så nu vet ni hur det ligger till, over and out!

Dagen...

Känner att jag varit riktigt hurtig idag även om jag inte hunnit med att blogga...
Hursomhelst så gick jag upp vid nio och var super hurtig och tog en springtur, dock fick det bli den korta rundan för det var en läskig gubbe bakom mig :s  men jag körde lite intervaller på tillbakavägen så det kändes bra ändå.
Efter det så åkte jag och Frida och fixade med gymmet och lämnade in pappren, så nu är det bara och köra!
Vi gick lite på stan och jag köpte en ny tröja på Carlings som jag jag ska visa någon dag, käkade lite sallad på Central Park dock var det lite av en besvikelse-ingen dressing :(
Åkte hem till syster och har börjat sticka på en en halsduk som jag hoppas blir färdig till hösten. Vi gick sen till Pitchers och käkade deras amazing hamburgare, verkligen asgoda, men pannacottan var inte så god. Vi hade iallafall väldigt trevligt!
Som vanligt så glömde jag att ta kort, så sjukt dålig på att komma ihåg det så jag får väl ta igen det imorrn eller nått ;)
Nu ska jag sticka vidare :)

Bajs!

Vad är det med blogg.se!!?? Det blirr aldrig några mellanrum mellan mina rader gaahh!! det gör mig gaaalen! Får väl byta till devote elr nått om det ska va så j*vla svårt!!

I´m back!

Äntligen tillbaka till civilisationen, nää, hade jättemysigt ute hos Karin och det var riktigt skönt att bara slappna av och chilla big time.
Natten till idag spenderades hemma hos syster med True Blood och South Park, haha älskar verkligen South Park verkligen min sorts humor! Hursomhelst så drog jag och Frida till gymmet (Träna Lätt) och skrev in oss nu på eftermiddagen så jag fick ta med lite papper hem som skulle fyllas i och så. Imorrn ska vi dit igen och lämna in pappren och bestämma tid för introduktionen. Jag tycker att det ska bli askul att komma igång lite nu till hösten eftersom våren var så enormt seg och jag kände mig sjuk nästan hela tiden :( Älskar när man känner sig sådär pigg som man gör efter att man gymmat, duschat och gjort iordning sig, man blir liksom extra fräsch i hela kroppen!
Tänkte att jag skulle fixa det där hiss/diss inlägget också imorrn på förmiddagen och sen kommer det kanske lite uppdatering från eftermiddan också eftersom Frida och jag tänkte ta en sväng på stan också. Jag hoppas verkligen att jag hittar någon T-shirt, en topp och ev. ett par svarta jeans som vill flytta in i min garderob! måste nog prata lite med mamma om man kan få ett litet skolstarts-bidrag? haha låter som en asbra grej enligt mig ;) Jag måste ju faktiskt köpa lite nya pennor och block osv. så ett litet bidrag lär ju inte vara helt omöjligt...
Nej nu ska jag nog sova elr kanske titta på film...
Godnatt!

Bloggfri månad?

Nu har jag varit helt bloggfri i nästan en hel månad. Har faktiskt varit ganska skönt även om jag inte uppdaterar så himla ofta liksom. Fick tips av en läsare att köra lite hiss/diss på mina egna ridbilder, det var iallafall så jag uppfattade det så jag tänkte att jag skulle göra det när jag kommer hem på tisdagkväll!

Förövrigt så har jag haft en awesome sommar som tyvärr börjar lida mot sitt slut och som självklart innebär lite jobbiga saker att ta tag i och ett och annat tråkigt beslut gällande...? Ja, livet kanske.

Men det ska faktiskt bli skönt med lite skolan, rutin och ordning i vardagen = frisk och pigg Märta! Hade ju nämligen tänkt att ta mig samman lite nu i höst och försöka bli en bättre människa helt enkelt!


Just nu sitter jag med Karin i hennes sommarstuga och försöker övertala henne om ett litet kvälssdopp, wish me luck!

RSS 2.0